PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
OXY VEGE
1589 kcal*
Czekoladowa jaglanka
- Kasza jaglana 5 łyżek, 65 g
- Mleko spoożywcze 2% tłuszczu 3/ 4 szklanki, 180 ml
- Kakao gorzkie 80% 1 łyżka, 10 g
- Miód pszczeli 2 / 3 łyżki, 16,5 g
- Wiórki kokosowe 3/ 4 łyżki, 4,5 g
Woda mineralna
- Woda 1 szklanka, 240 ml
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłukać i ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.
- Połączyć z pozostałymi składnikami.
Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- SSerek twarogowy ziarnisty 1 op. ,200 g
- Rzodkiewka 4 szt., 60 g
Przyprawy
- Szczypiorek 2 łyżki, 10 g
- Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g
Herbata
- Herbata ziołowa, napar bez cukru 1 szklanka, 240 ml
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
- Połączyć wszystkie składniki.
Gulasz z batatów i fasoli
- Bataty 3/ 4 szt. 225 g
- Fasola czerwona konserwowa 2/ 3 szklanki, 113 g
- Cebula 1/ 3 szt., 36,5 g
- Czosnek 2 ząbki, 10 g
- Pomidory krojone w sosie własnym 3/ 4 szt., 180 g
- Pietruszka, liście 1 łyżeczka, 6 g
- Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka, 5 ml
- Woda 1/ 2 szklanki, 120 ml
Przyprawy
- Curry 1 szczypta, 2 g
- Kmin rzymski (Kumin) 1 szczypta, 2 g
- Papryka czerwona ostra 1 szczypta, 2 g
- Sól morska 1 szczypta, 2 g
- Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g
Woda mineralna
- Woda 1 szklanka, 240 ml
Sposób przygotowania:
- Bataty obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Dodać bataty, wodę i dusić przez około 15-20 minut.
- Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 5 minut.
- Danie doprawić i posypać posiekaną natką pietruszki.
Kefir
- Kefir 2% tłuszczu 1 szklanka, 250 ml
Do potrawy możesz dodać również
- OXY Froot 3 łyżeczki, 15 g
Jajka faszerowane pieczarkami
- Jaja kurze, całe 3 szt., 150 g
- Pieczarka uprawna świeża 4 szt., 80 g
- Cebula 1/ 3 szt., 36,5 g
- Jogurt naturalny 2 łyżki, 50 g
- Olej rzepakowy 1/ 2 łyżeczki, 2,5 ml
Przyprawy
- Szczypiorek 2 łyżki, 10 g
- Sól morska 1 szczypta, 2 g
- Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g
Pieczywo chrupkie
- Chleb chrupki 1 szt., 14 g
Woda
- Woda 1 szklanka, 240 ml
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać.
- Cebulę zeszklić na oleju.
- Jajka ugotować na twardo i wyjąć żółtka.
- Wymieszać żółtka z pozostałymi składnikami.
- Jajka wypełnić farszem.
- Podawać z pieczywem.
* Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.