PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
OXY VEGE

1589 kcal*

Czekoladowa jaglanka

  • Kasza jaglana 5 łyżek, 65 g
  • Mleko spoożywcze 2% tłuszczu 3/ 4 szklanki, 180 ml
  • Kakao gorzkie 80% 1 łyżka, 10 g
  • Miód pszczeli 2 / 3 łyżki, 16,5 g
  • Wiórki kokosowe 3/ 4 łyżki, 4,5 g

Woda mineralna

  • Woda 1 szklanka, 240 ml

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłukać i ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.
  2. Połączyć z pozostałymi składnikami.

Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem

  • SSerek twarogowy ziarnisty 1 op. ,200 g
  • Rzodkiewka 4 szt., 60 g

Przyprawy

  • Szczypiorek 2 łyżki, 10 g
  • Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g

Herbata

  • Herbata ziołowa, napar bez cukru 1 szklanka, 240 ml

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
  2. Połączyć wszystkie składniki.

Gulasz z batatów i fasoli

  • Bataty 3/ 4 szt. 225 g
  • Fasola czerwona konserwowa 2/ 3 szklanki, 113 g
  • Cebula 1/ 3 szt., 36,5 g
  • Czosnek 2 ząbki, 10 g
  • Pomidory krojone w sosie własnym 3/ 4 szt., 180 g
  • Pietruszka, liście 1 łyżeczka, 6 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka, 5 ml
  • Woda 1/ 2 szklanki, 120 ml

Przyprawy

  • Curry 1 szczypta, 2 g
  • Kmin rzymski (Kumin) 1 szczypta, 2 g
  • Papryka czerwona ostra 1 szczypta, 2 g
  • Sól morska 1 szczypta, 2 g
  • Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g

Woda mineralna

  • Woda 1 szklanka, 240 ml

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  3. Dodać bataty, wodę i dusić przez około 15-20 minut.
  4. Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 5 minut.
  5. Danie doprawić i posypać posiekaną natką pietruszki.

Kefir

  • Kefir 2% tłuszczu 1 szklanka, 250 ml

Do potrawy możesz dodać również

  • OXY Froot 3 łyżeczki, 15 g

Jajka faszerowane pieczarkami

  • Jaja kurze, całe 3 szt., 150 g
  • Pieczarka uprawna świeża 4 szt., 80 g
  • Cebula 1/ 3 szt., 36,5 g
  • Jogurt naturalny 2 łyżki, 50 g
  • Olej rzepakowy 1/ 2 łyżeczki, 2,5 ml

Przyprawy

  • Szczypiorek 2 łyżki, 10 g
  • Sól morska 1 szczypta, 2 g
  • Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g

Pieczywo chrupkie

  • Chleb chrupki 1 szt., 14 g

Woda

  • Woda 1 szklanka, 240 ml

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać.
  3. Cebulę zeszklić na oleju.
  4. Jajka ugotować na twardo i wyjąć żółtka.
  5. Wymieszać żółtka z pozostałymi składnikami.
  6. Jajka wypełnić farszem.
  7. Podawać z pieczywem.

* Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.