PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
OXY VEGE FISH
1602 kcal*
Jajecznica z suszonymi pomidorami i bazylią
- Jaja kurze, całe 2 szt., 100 g
- Cebula 1/ 2 szt., 55 g
- Suszone pomidory 5 plastrów, 35 g
- Masło ekstra 1 łyżeczka, 5 g
Przyprawy
- Bazylia świeża 5 liści, 5 g
- Oregano suszone 1 łyżeczka, 4 g
- Pieprz czarny 2 szczypty, 4 g
- Sól 1 szczypta, 2 g
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuścić masło.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i suszone pomidory.
- Wbić jajka i delikatnie wymieszać.
- Dodać pieprz, sól oraz oregano.
- Przełożyć jajecznicę na talerz i posypać bazylią.
Sałatka grecka
- Pomidor 1 szt., 80 g
- Ogórek zielony 1 szt., 35 g
- Cebula czerwona 1/ 2 szt., 52,5 g
- Sałata 4 liście, 40 g
- Oliwki czarne marynowane 10 szt., 25 g
- Ser feta 1 plaster, 20 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka, 10 ml
Przyprawy
- Oregano suszone 1/ 2 łyżeczki, 2 g
- Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewkę pokroić w plastry.
- Na chleb nałożyć serek i plasterki rzodkiewki.
- Posypać pieprzem.
Pieczony łosoś z zieloną fasolką i kaszą kuskus
- Łosoś świeży 200 g
- Fasola szparagowa 2 garście, 160 g
- Kasza kuskus 1 szklanka, 130 g
- Sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżka, 6 g
Przyprawy
- Kurkuma mielona 2 szczypty, 4 g
- Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z kurkumą.
- Fasolkę ugotować na parze.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
- Łososia owinąć papierem do pieczenia i piec 20 minut.
- Podać skropionego sokiem z cytryny, posypanego czarnym pieprzem z kaszą kuskus i fasolką.
Koktajl banan-malina
- Banan 1 szt., 200 g
- Maliny 150 g
- Woda 3/ 4 szklanki, 180 ml
Przyprawy
- Mięta świeża 5 g
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem wody.
Kanapka z twarożkiem i rzodkiewką
- Chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki, 80 g
- Serek twarogowy ziarnisty 4 łyżki, 120 g
- Rzodkiewka 2 szt., 30 g
Przyprawy
- Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g
Pieczywo chrupkie
- Chleb chrupki 1 szt., 14 g
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewkę pokroić w plastry.
- Na chleb nałożyć serek i plasterki rzodkiewki.
- Posypać pieprzem.
* Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.