PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
OXY VEGE FISH

1602 kcal*

Jajecznica z suszonymi pomidorami i bazylią

  • Jaja kurze, całe 2 szt., 100 g
  • Cebula 1/ 2 szt., 55 g
  • Suszone pomidory 5 plastrów, 35 g
  • Masło ekstra 1 łyżeczka, 5 g

Przyprawy

  • Bazylia świeża 5 liści, 5 g
  • Oregano suszone 1 łyżeczka, 4 g
  • Pieprz czarny 2 szczypty, 4 g
  • Sól 1 szczypta, 2 g

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuścić masło.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i suszone pomidory.
  3. Wbić jajka i delikatnie wymieszać.
  4. Dodać pieprz, sól oraz oregano.
  5. Przełożyć jajecznicę na talerz i posypać bazylią.

Sałatka grecka

  • Pomidor 1 szt., 80 g
  • Ogórek zielony 1 szt., 35 g
  • Cebula czerwona 1/ 2 szt., 52,5 g
  • Sałata 4 liście, 40 g
  • Oliwki czarne marynowane 10 szt., 25 g
  • Ser feta 1 plaster, 20 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka, 10 ml

Przyprawy

  • Oregano suszone 1/ 2 łyżeczki, 2 g
  • Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewkę pokroić w plastry.
  2. Na chleb nałożyć serek i plasterki rzodkiewki.
  3. Posypać pieprzem.

Pieczony łosoś z zieloną fasolką i kaszą kuskus

  • Łosoś świeży 200 g
  • Fasola szparagowa 2 garście, 160 g
  • Kasza kuskus 1 szklanka, 130 g
  • Sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżka, 6 g

Przyprawy

  • Kurkuma mielona 2 szczypty, 4 g
  • Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z kurkumą.
  2. Fasolkę ugotować na parze.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
  4. Łososia owinąć papierem do pieczenia i piec 20 minut.
  5. Podać skropionego sokiem z cytryny, posypanego czarnym pieprzem z kaszą kuskus i fasolką.

Koktajl banan-malina

  • Banan 1 szt., 200 g
  • Maliny 150 g
  • Woda 3/ 4 szklanki, 180 ml

Przyprawy

  • Mięta świeża 5 g

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem wody.

Kanapka z twarożkiem i rzodkiewką

  • Chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki, 80 g
  • Serek twarogowy ziarnisty 4 łyżki, 120 g
  • Rzodkiewka 2 szt., 30 g

Przyprawy

  • Pieprz czarny 1 szczypta, 2 g

Pieczywo chrupkie

  • Chleb chrupki 1 szt., 14 g

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewkę pokroić w plastry.
  2. Na chleb nałożyć serek i plasterki rzodkiewki.
  3. Posypać pieprzem.

* Podana wartość kaloryczna jest przykładowa. Dla każdej osoby wartość kaloryczna diety ustalana jest indywidualnie na podstawie wieku, płci, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.